Les conseqüències d’una mala selecció de personal poden ser molt costoses per a una companyia. Perquè en el reclutament de personal entren en joc molts factors que parlen en gran manera de l’estat d’evolució de la signatura, de la claredat dels seus objectius i de la visió de l’empresa.

El més important de tot és que el principal capital d’una organització és l’humà, les persones que la conformen i si aquest equip no és l’adequat, tot la resta pot fallar.

El procés de selecció de personal, de totes maneres, no és senzill, no consisteix només a donar a conèixer una vacant d’ocupació i esperar al fet que els currículums arribin, per després poder entrevistar als candidats que més s’acosten al perfil buscat.

Quin tècniques de selecció de personal hi ha darrere de tot reclutament exitós?

Selecció de personal exitosa en 5 passos

Passos o tècniques, en aquest cas, serien el mateix, es tracta d’estratègies per aconseguir una adequada selecció de personal, amb l‘objectiu d’aconseguir que aquest capital humà que és captat per la signatura, sigui realment el que l’organització necessita.
Si de valor agregat a través de la contractació parlem, heus aquí alguns passos clau que tota empresa hauria de donar:

Professional qualificat per a la selecció de personal

El primer pas implica comptar amb el professional qualificat per dur a terme aquest procés de selecció de personal del que estem parlant.

Mentre que certs llocs en una empresa poden ser coberts per diferents empleats, hi ha àrees que només poden ser executades amb eficàcia si la dirigeix la persona especialitzada en aquest sector. En Recursos Humans això és clau.

La formació tècnica i personal que un professional de RRHH posseeix, ho posiciona a aquest com l’element decisiu dins de tot procés de reclutament de personal

El temps és realment or en la selecció de personal

La major inversió que pot fer una companyia darrere del seu creixement és temps, dedicar el temps suficient per desenvolupar amb eficàcia cadascun dels seus processos i entre ells, es troba la selecció de personal.

Si es pretén cobrir una vacant en qüestió d’hores, clarament és una aposta arriscada. Si la mirada és a llarg termini i prioritzant qualitat en la contractació, llavors, es necessita temps per permetre que el procés es desenvolupi completament o en cas contrari, es fitarà la seva efectivitat, amb totes les conseqüències que d’això es deriva.

Anàlisi de necessitats per al reclutament de personal

Un dels principals passos en tot reclutament de personal és l’anàlisi de necessitats, doncs això permet confeccionar el perfil més específic que requereix l’empresa i sobre la base d’això, donar amb el candidat més adequat per al lloc.

Eines adequades per al reclutament de personal

En l’entrevista els candidats solen mostrar el seu millor cara, és a dir, el seu costat més efectiu, més capaç, per això, és important aprofitar aquesta instància de el “cara a cara” per poder emprar diverses eines tècniques que permetin extreure la informació més precisa del candidat. Hi ha nombrosos tests o exàmens pràctics que poden ser de gran utilitat, sempre combinant-los amb una observació i escolta activa.

Iniciativa per a la selecció de personal

El món ha canviat i amb ell, també s’ha transformat la manera en què empreses i candidats es vinculen. Avui dia, les signatures que busquen cobrir personal no només esperen al fet que els aspirants a un lloc enviïn el seu currículum, les empreses més avantguardistes en selecció de personal van a la recerca dels professionals idonis, naveguen a la xarxa tractant de donar amb ells i moltes vegades, troben als millors allí on menys ho imaginaven.