Encara que tots els responsables de selecció de personal coincideixen que, a l’hora de contractar nous treballadors, l’important és que aquests siguin idonis per al lloc, és a dir, els millors candidats possibles per a la vacant, la veritat és que hi ha una sèrie de perfils professionals que cal conèixer per saber si realment l’aspirant a una determinada ocupació està a l’altura de les demandes del lloc de treball.

Avui farem un recorregut pels tres perfils laborals en reclutament de personal: júnior, semi sènior i sènior, coneixent a més, el valor que aporta cada un d’ells.

Els 3 perfils laborals per a la selecció de personal

Com hem dit abans, hi ha tres perfils laborals ben diferenciats en selecció de personal: júnior, semi sènior i sènior.

Perfil júnior

El perfil laboral júnior és aquell que s’orienta a un candidat que està donant els seus primers passos en el seu camp professional. En general, aquest tipus de perfil en reclutament de personal està encaminat a la realització de tasques molt més senzilles, en comparació amb les d’un perfil semi sènior o sènior i, en línies generals, el seu nivell de responsabilitat també és inferior, raó per la qual les seves tasques requereixen de supervisió.

Aquesta classe de perfil moltes vegades és determinat en funció de la quantitat d’anys d’experiència en el lloc o en les activitats requerides en el lloc, no superant en cap cas els dos anys.

Tant sigui per a la manipulació d’eines, tecnologies i metodologies de treball necessàries per complir les seves tasques, requerirà acompanyament, atès que no coneix tots els processos, ni tampoc totes les eines. L’acompanyament també es dóna en les tasques del dia a dia, atès que necessita que li defineixin el seu treball, estant atent a la comanda dels seus superiors.

Tot i que els perfils juniors necessiten orientació constant, s’espera d’aquests, certa iniciativa, ànsies d’aprenentatge i la seva frescor al moment d’aportar idees que contribueixin al creixement de l’empresa. Per aquest motiu, cal tenir en compte que un perfil júnior sol ser el perfil més jove de la companyia i la seva visió pot resultar de gran ajuda per modernitzar aspectes vinculats a la seva tasca o l’àrea en què es desenvolupa.

Perfil semi sènior

En un nivell intermedi, en el reclutament de personal es troba el perfil semi sènior. En aquest cas, parlem d’un candidat amb entre dos i sis anys d’experiència en el lloc. Un perfil que pot ser autosuficient i tot i que també té marge d’errors que requereixen supervisió, el seguiment no necessàriament ha de ser constant, atès que pot treballar amb més autonomia.

Aquest perfil laboral pot desenvolupar funcions més complexes i executar projectes de més envergadura. Té un hàbil maneig dels processos, prou per exercir la seva activitat de forma autònoma, respectant els estàndards i metodologies.

Pel que fa a la proactivitat d’aquest perfil laboral, podem dir que es preocupa per fer un bon ús del seu temps, sol·licitant noves assignacions quan té disponibilitat i en aquest sentit és autosuficient per dur a terme una gran part de les seves tasques.

El seguiment que requereix aquesta classe de professional és en l’àmbit general, sigui un cop a la setmana o al mes, depenent el tipus d’activitat que desenvolupi.

El perfil semi sènior és considerat de gran utilitat en una empresa, pel seu nivell d’autonomia i la seva proactivitat, com a recurs en selecció de personal és una de les recerques principals atès que bona part de l’acompliment d’una organització descansa sobre l’activitat d’aquest perfil.

Perfil sènior

En tercer lloc, en reclutament de personal trobem el perfil sènior, la característica d’aquest és la seva experiència, atès que més de sis anys avalen la seva capacitat per afrontar un altre tipus de tasques i responsabilitats, en comparació amb els perfils júnior i semi sènior. De fet, la seva trajectòria també l’habilita a entrenar als nous empleats o els treballadors de relleu.

El seu nivell d’autonomia és total i fins i tot és capaç de prendre decisions sense necessitat de ser supervisat. Alhora, la seva productivitat és alta. A causa del seu coneixement de les eines necessàries per al seu treball, és capaç de brindar la seva aportació per agilitzar processos i aportar noves idees a l’empresa i fins i tot és un referent tècnic per a la resta de l’equip de treball, sent capaç, a més, d’afrontar projectes més desafiadors per la seva alta qualificació.

Per descomptat que la seva elevada proactivitat i productivitat implica una compensació més gran que la que perceben els perfils júnior i semi sènior. La qualitat del seu acompliment és alta, així com també ho és la seva capacitat d’iniciativa.

El perfil sènior al seu torn també és conciliador, es comunica de manera efectiva amb clients i amb els altres membres de l’equip. Al mateix temps que ajuda a resoldre problemes de manera eficient sent capaç d’orientar els seus companys a la consecució d’objectius.

Quin valor aporta cada un d’aquests perfils en selecció de personal?

Com hem vist fins aquí hi ha clares diferències entre un perfil laboral i un altre i és important conèixer això en qualsevol procés de selecció de personal. Entre les diferències també trobem el valor que aporta cada un d’aquests perfils.

En el cas del perfil júnior a reclutament de personal es tracta de treballadors entusiastes i empàtics que són capaços de treballar molt bé en equip, aportant els seus coneixements teòrics recents i buscant aprendre de cada experiència per créixer en la seva àrea. L’empenta d’aquesta classe de perfil és molt valuós.

Per la seva banda, el perfil semi sènior és una peça clau dins del funcionament de l’empresa, atès que coneix a la perfecció les eines i metodologies, així com els processos de treball i compta amb un alt nivell d’autonomia que li permet ser un recurs proactiu. El seu nivell de productivitat és alt.

En el més alt de la piràmide podem trobar al perfil sènior, el més experimentat, aquell que pot ser capaç de resoldre problemes i exercir-se de manera totalment autònoma i productiva i guiar a la resta de l’equip. Aquest perfil és un referent d’alta eficiència que és capaç d’optimitzar l’àrea en la qual s’exerceix i fins i tot, portar endavant una transformació a nivell general en la companyia.

Descobreix més sobre els perfils laborals a Blog Empleate.